Беа Џонсон првпат во Скопје: Како до една тегла ѓубре годишно?

Самоник дава поддршка на настанот „Беа Џонсон првпат во Скопје: Како до една тегла ѓубре годишно?“ кој е инициран од неформалната група „Од нула до нула“. Беа Џонсон е светски позната поборничка за концептот нула отпад. Доколку сакате да слушнете што е тоа нула отпад, пријавете се за некое од предавањата кои ќе се одржат […]

Изложбата на „Островот“ | The Island Exhibition

Креативната работа од работилниците на „Островот на имагинацијата“ ја крунисавме со изложбата на островјаните. The creative work we did at the workshops in the Imagination Island project culminated in the exhibition by the islanders. Фотографии: Радица Котарска | Photos: Radica Kotarska

Работилници, радости и други тракатанци | Workshops, Happiness and All that Jazz

Погледнете ја атмосферата од работилниците од проектот „Остров на имагинацијата“ преку долгава низа фотографии. Во нив ќе ги забележите островјаните како учат, уживаат, творат и се радуваат. Please take a look at the atmosphere from the workshops that we had in the Imagination Island project through this long series of photographs. In there you will […]

Изложба на жителите на „Островот на имагинацијата“ | Exhibition by the Imagination Island Citizens

Драги пријатели, Срдечно ве покануваме на изложбата на дела изработени од жителите на „Островот на имагинацијата“ за време на креативните работилници од истоимениот проект. Изложбата ќе се одржи оваа сабота (12 ноември) од 13,00 до 15,30 часот на нашиот остров (структурата од гајби која е поставена во дворот на Архитектонскиот факултет во Скопје). Наминете да […]

Час по уметност 3 | Art Class 3

Во наредните неколку месеци во серија гиф-предавања подготвени заедно со кураторката Кирила Цветковска ќе се обидеме да ви претставиме низа уметници и уметнички дела кои не’ инспирираат. Темата на првиот циклус од четири гиф-предавања ја опфаќа темата „патување“ и нејзиното многустрано толкување. In the next couple of months we will be presenting a plethora of […]

Час по уметност 2 | Art Class 2

Во наредните неколку месеци во серија гиф-предавања подготвени заедно со кураторката Кирила Цветковска ќе се обидеме да ви претставиме низа уметници и уметнички дела кои не’ инспирираат. Темата на првиот циклус од четири гиф-предавања ја опфаќа темата „патување“ и нејзиното многустрано толкување. In the next couple of months we will be presenting a plethora of […]

Час по уметност 1 | Art Class 1

Во наредните неколку месеци во серија гиф-предавања подготвени заедно со кураторката Кирила Цветковска ќе се обидеме да ви претставиме низа уметници и уметнички дела кои не’ инспирираат. Темата на првиот циклус од четири гиф-предавања ја опфаќа темата „патување“ и нејзиното многустрано толкување. In the next couple of months we will be presenting a plethora of […]

Први уметнички дела од „Островот на имагинацијата“ | First Artworks from the Imagination Island

Погледнете ги погоре првите уметнички дела на жителите на „Островот на имагинацијата“ – картичките за запознавање кои беа изработени од учениците за време на првата работилница. Take a look at the first artworks by the ‘Imagination Island’ citizens – the get-to-know-you cards which the students made during the first workshop.    

Пријава за креативните работилници од „Островот на имагинацијата“

Почнувајќи од втората половина од месец септември до првата недела на месец ноември ќе се одржуваат креативните работилници од проектот „Остров на имагинацијата“ поддржан од Community Engagement Grants на Амбасадата на САД во Скопје. Во текот на овие два месеци се предвидени 16 бесплатни креативни работилници за ученици на возраст од 9 до 11 години […]

Победнички на конкурсот за дизајн на мобилна структура | Mobile Structure Design Competition Winners

Петочки под сенка се радуваме на дизајнот на мобилната структура – светилникот на проектот Остров на имагинацијата – на победничките на конкурсот за мобилна структура Моника Јовановска и Јасна Стефановска, студентки на Архитектонскиот факултет Скопје. Во август градиме, а од септември ве чекаме на Островот на имагинацијата. Feeling happy this Friday in the shade as we’re […]