Фотографии од Носталгија (том 1) | Nostalgia (Volume 1) Photos

Носталгија (том 1) беше меѓугенерациски настан кој се занимаваше со истражување на интимното културно наследство на Скопје. Настанот беше од лежерен и лезетски формат во рамките на кој сите присутни  разменува приказни од своето детство, младост и живот во Скопје, како и приказни од детството, младоста и животот во Скопје на своите мајки и татковци, баби и […]

Носталгија (том 1) | Nostalgia (Volume 1)

„Враќање на носталгијата, копнеењето за уште една непозната земја, стануваше особено силно во пролет.“ – Владимир Набоков, „Мери“ Веројатно и ние, Skopje Wanders и Никулец, знаејќи го длабоко во нас она што Набоков лесно го преточил во зборови дека желбата за истражување и носталгијата се взаемно поврзани, чувствувавме потреба да го создадеме првиот настан во […]

Повик за дизајн на мобилна структура | Mobile Structure Design Competition

/Повик за студенти од Архитектонски факултет Скопје/ /20 мај – 20 јуни/ Ако си: • имагинативна/имагинативен; • сонувачка/сонувач; • другите ти викаат дека излегуваш од рамките на конвенционалното; • се` уште веруваш во бајки; • сакаш да придонесеш за заедницата; • си студент/ка на Архитектонски; • сакаш да ја изразиш својата креативност надвор од факултетските […]